keskiviikko 22. toukokuuta 2019

Heinäveistosten tarinoita

Kenttien ex-kuningatar / Ex-Queen of The Game 2017
Metsästä löytynyt sulkapallo ja styroksi, kaislat

Berliinissä 2016 näin japanilaisten arkkitehtien piirustuksia luontoaiheista, joita he olivat tehneet suunnitellessaan uusia tiloja. Luonnokset olivat hauraita, hengittäviä ja avaria (tutkielmia luonnosta ennen rakennuttamistapahtuman vaatimia kompromisseja).
Kuvien herkkyys ja avoimuus oli minusta poikkeuksellisen koskettavaa. 
Nämä luonnokset inspiroivat minua rakentamaan pienoisveistoksia kuivatuista kasveista, heinäveistoksia (Selviytymistarinoita 2017). Teemana oli lumen alta löytyvä rosoinen kaupunkiluonto. Sulavan lumen alta paljastui metsä, jossa vilahteli myös epäorgaanisia aineksia: luontoon päätyneitä elementtejä rakentamisen, liikenteen ja muun ihmisen toiminnan kautta. 
Heinäveistos-projektia olen jatkanut nyt kahden vuoden ajan.
Viimeisissä teoksissani on ollut myös osittain maatuneita kasveja sekä rannoilta, vedestä ja metsistä löytämiäni tavaroita. Näistä löytötavaroista tuli tärkeä ja kiinnostava lisä teoksiin. Ymmärsin, että niissä kulkee aina mukana tarinoita ja viitteitä löytöpaikan lähihistoriasta. Tutkiessani maastoa ja kerätessäni kasvien lisäksi esiin tulevia yllättäviä muita aarteita, tunsin lähestyväni Thames-joen mud-larking toimintaa. 
Ihmisten jättämistä jäljistä ja kaupungin sinnikkäiden luontosaarekkeiden kohtaamisista rakennan hybridejä, hauraita luontoveistoksia heinien elämästä kasvavan kaupungin pyörteissä. 
Kuivattujen kasvien hauraus sanelee veistosten koon, mutta kaikissa teoksissani etsin painovoiman kumoamista: ilmavuutta, keveyttä ja muotoa. Tavoitteeni on luoda runollinen näkökulma näihin ihmisen ja luonnon kohtaamisiin.
Teoksiin sisältyy japanilainen käsite wabi-sabi, jolla viitataan pelkistettyyn, karuun tyyliin, joka antaa keskeneräisyydessä ja epätäydellisyydessä piilevän kauneuden nousta esiin. Limulupiini 2017
Sininen muovipullo, lupiinin kukat, lehtiä heinä, asfaltti ja balsaHeinän filosofia 2016
Metsästä löytynyt styroksin pala ja heinät


Kukanpojat 2016
madonsyömät lehdet, siemenkodat, muovipullo


Myöhäiset kukkijat / Late Bloomer 2016
Talipallojen verkot, juuret, rakennusmuovi ja puun kuori

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti